Google Analytics 4 (GA4) en Universal Analytics (GA3): 9 belangrijke verschillen

Ontdek de kracht van op gebeurtenissen gebaseerde data met GA4

Google Analytics 4 (GA4) maakt gebruik van een op gebeurtenissen gebaseerd datamodel, waardoor u een breed scala aan gebruikersinteracties op je website of app kunt meten. Het op gebeurtenissen gebaseerde model van GA4, in combinatie met het automatisch bijhouden van veel voorkomende gebeurtenissen zoals paginaweergaven, scrollen en videoweergaven, geeft waardevolle inzichten om de gebruikerservaring te verbeteren en de conversie te verhogen. In tegenstelling tot het op sessies gebaseerde model van Universal Analytics (UA) kunnen er belangrijke contactmomenten worden gemist. Dit beperkt de diepgang van analyses en zicht op data gebaseerde besluitvorming in de weg.

Cross-platform tracking & verbeterde attributie

GA4 is ontworpen om het volgen van meerdere platforms te vereenvoudigen door web- en app-analyse samen te voegen in één property. Dit zorgt voor een uniform beeld van gebruikersgedrag op verschillende apparaten en platforms, waardoor het eenvoudiger wordt om je marketingstrategie te optimaliseren. Bovendien verbeteren de mogelijkheden van GA4 de attributie, waardoor u een beter inzicht krijgt in de prestaties van verschillende marketingkanalen. Dit maakt het eenvoudiger om een holistisch inzicht te krijgen in gebruikersgedrag.

Privacy als prioriteit

GA4 geeft prioriteit aan privacy door geavanceerde besturingselementen aan te bieden die u helpen te voldoen aan privacyvoorschriften zoals GDPR (AVG) en CCPA. GA4 biedt functies zoals toestemmingsmodus, dataverwijderingsverzoeken en IP-anonimisering om gebruikersprivacy te waarborgen en tegelijkertijd waardevolle inzichten te behouden. Daarnaast zorgt GA4 dat de data van gebruikers die geen toestemming geven om getrackt te worden niet geheel uit de rapporten verdwijnen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van geavanceerde technieken als predictive analysis.

Betere analyse met geavanceerde technieken en verkenningrapporten

GA4 introduceert geavanceerde analysetechnieken, waaronder de Analysis Hub, Exploration-rapporten en een reeks nieuwe rapporten, waardoor u dieper in de data kunt duiken. Met functies zoals segmentoverlapping, padanalyse en trechterverkenning helpt GA4 je in om gebruikersgedrag beter te begrijpen en data-driven beslissingen te nemen.

Nieuwe inzichten dankzij machine learning en voorspellende statistieken

GA4 maakt gebruik van machine learning om automatisch waardevolle inzichten te genereren en gebruikersgedrag te voorspellen. Met anomaliedetectie, uitvalswaarschijnlijkheid en omzetvoorspelling stelt GA4 bedrijven in staat om slimmere beslissingen te nemen en marketingstrategieën te optimaliseren. Bovendien introduceert GA4 voorspellende statistieken, waardoor u gebruikers met een hoge waarde kunt identificeren en u zich kunt concentreren op het behouden van deze gebruikers. UA daarentegen vertrouwt op handmatige analyse, wat tijdrovend kan zijn en cruciale patronen en kansen kan missen.

Pas rapportage aan op je behoeften en vereenvoudig datavisualisatie

De flexibele rapportagemogelijkheden van GA4 stellen u in staat om aangepaste rapporten te maken die zijn afgestemd op je unieke bedrijfsvereisten. Met instelbare statistieken, dimensies en filters stelt GA4 u in staat om zinvolle rapporten te maken die de besluitvorming ondersteunen. GA4 vereenvoudigt ook datavisualisatie door intuïtieve dashboards en een gebruiksvriendelijke interface te bieden. UA vertrouwt echter voornamelijk op vooraf gedefinieerde rapporten, waardoor je mogelijkheid om data op voor je bedrijfsdoelstellingen relevante manieren te verkennen en te analyseren, beperkt is.

Meet wat belangrijk is met aangepaste gebeurtenisparameters en verbeterde e-commerce-tracking

GA4 biedt de mogelijkheid om aangepaste gebeurtenisparameters te definiëren, wat zorgt voor diepgaandere inzichten in de interacties die het belangrijkst zijn voor je bedrijf. Deze flexibiliteit stelt u in staat om specifieke gebruikersacties bij te houden en meer gerichte data te verzamelen, wat leidt tot beter geïnformeerde marketingstrategieën en verbeterde gebruikerservaringen. Bovendien verbetert GA4 de e-commerce-tracking, waardoor een gedetailleerdere analyse van gebruikersgedrag en productprestaties mogelijk is. UA daarentegen vertrouwt op vaste gebeurtenisparameters en beperkte e-commerce-tracking, waardoor je mogelijkheid om tracking aan te passen en data op maat van je bedrijfsbehoeften te verzamelen, wordt beperkt.

Verbeterde doelgroepopbouw en remarketingmogelijkheden

De geavanceerde functies voor doelgroepopbouw van GA4 stellen u in staat om zeer gerichte doelgroepen te creëren op basis van gebruikersgedrag, demografie en interesses. Met de krachtige doelgroepbouwer van GA4 kunt u eenvoudig gebruikers segmenteren voor remarketingcampagnes, zodat je marketinginspanningen de meest relevante gebruikers bereiken. UA biedt wel doelgroepopbouw, maar mist de flexibiliteit en gedetailleerdheid van GA4’s doelgroepmogelijkheden, waardoor de effectiviteit van je remarketinginspanningen wordt beperkt.

Toekomstbestendige en uniforme interface voor een vlottere ervaring

GA4 is ontwikkeld met het oog op toekomstige schaalbaarheid en aanpasbaarheid, zodat het compatibel blijft met opkomende technologieën en trends. De uniforme interface biedt een gestroomlijnde en gebruiksvriendelijke ervaring, wat de navigatie vereenvoudigt en de leercurve voor gebruikers vermindert. Aan de andere kant mist de verouderde interface van UA het moderne ontwerp en de aanpasbaarheid van GA4, wat de mogelijkheid om bij te blijven met het zich ontwikkelende digitale landschap mogelijk kan belemmeren.

Google Analytics 4 biedt een groot aantal voordelen ten opzichte van Universal Analytics, zoals een krachtiger op gebeurtenissen gebaseerd datamodel, naadloze tracking over platforms, verbeterde attributie, verbeterde gebruikersprivacycontroles, geavanceerde analysetechnieken, inzichten op basis van machine learning, voorspellende statistieken, flexibele rapportage, aanpasbare gebeurtenisparameters, verbeterde e-commerce-tracking, verbeterde doelgroepopbouw, remarketingmogelijkheden en een toekomstbestendige, uniforme interface. Door te upgraden naar GA4 kunnen bedrijven diepere inzichten ontgrendelen, beter geïnformeerde beslissingen nemen en voorop blijven lopen in een voortdurend veranderende digitale wereld.

Neem contact met ons op voor meer informatie!